Werkwijze

Hier lees je hoe wij te werk gaan, wat de mogelijkheden zijn en hoe wij dat aanpakken.

Skiën kan met elke beperking!
Shos onderscheid zich doordat we ervaring hebben met alle vormen van beperkingen, lichamelijk, verstandelijk en ook visueel en auditief. Daarnaast kunnen wij je ook helpen als je een meervoudige beperking hebt.  Vanaf 6jr ben je bij ons welkom.

We gaan uit van wat je allemaal wèl kan!
Als het er namelijk in zit om staand te skiën is het vooral een zaak van inslijpen, veel doen, veel oefenen en herhalen. Eventueel gebruiken we hulpmiddelen zoals een Edgie Wedgie die de punten van de ski’s bij elkaar houden voor de pizza punt.

Onze insteek is om zoveel mogelijk zelfstandigheid te behalen!
Dus liever staand skiën dan zitskiën, en als het duidelijk is dat staand skiën niet mogelijk is, gaan we zitskiën. Ook bij zitskiën is het mogelijk om uiteindelijk geheel zelfstandig te kunnen skiën, begeleiding blijft echter wel altijd nodig op de piste en bij de liften. Allemaal zaken die we samen gaan proberen.

Ook als je zelf niet beschikt over voldoende kracht en motoriek helpen wij jou!
Heb je een meervoudige beperking, of beschik je gewoonweg niet over voldoende kracht of motoriek, dan skiën wij je in je zitski van de hellingen af zoveel en zo vaak je wil, om jou het ultieme sneeuw gevoel te geven!

Vertrouwen en plezier zijn aspecten die continue de boventoon voeren!
Het gaat erom dat jij geniet en daarbij sportief kan groeien! Samen kijken we wat mogelijk is en jij geeft aan hoe hoog jij de lat wil leggen.

De lessen zijn altijd 1 op 1 met dezelfde leraar!
Op deze manier wordt er een vertrouwensband opgebouwd. Mocht blijken dat er geen “klik” is, dan is dit gewoon bespreekbaar en kijken we of we een andere leraar kunnen inplannen.

De lessen kunt je per stuk plannen!
Je stemt telkens met je leraar de volgende les af. Je leraar is vrijwilliger, dus hou er rekening mee dat data en tijden kunnen variëren afhankelijk van haar/zijn beschikbaarheid.

Je gaat geen verbintenis met ons aan!
Je betaald per keer de les en je plant telkens je volgende les, dat is wel zo praktisch en helder.

Ervaringen:
De praktijk leert dat leerlingen voor langere tijd lessen nemen en zo hun vaardigheden vergroten. Zo is bijvoorbeeld enkele maanden tot jaren oefenen benodigd om een volleerd zitskiër te worden, afhankelijk van de beperking. Daarnaast is de ene persoon puur gericht op de ontspanning en de sneeuwbeleving waarbij de leraar de leerling begeleid en fysiek helpt bij het van de hellingen af te kunnen glijden, en is de andere persoon sterk gericht op het competitie element en zelfstandigheid.

Hier zie je waar onze leerlingen toe in staat zijn na het volgen van onze lessen:

Onze aanpak werkt aanstekelijk!
Soms worden ouders/begeleiders zo enthousiast dat ze zelf een skileraar opleiding voor mensen met een beperking bij ons willen volgen. Zo kunnen ze daarna hun kind/partner/vriend(in) begeleiden tijdens de wintersport, of willen ze vanuit de Shos anderen skiles geven en daarmee een maatschappelijke bijdrage leveren.

Na eenmaal gezien te hebben wat de Shos mensen met een beperking te bieden heeft, biedt men zich ook wel eens aan als vrijwilliger voor  commissie of bestuurswerkzaamheden te verrichten, en je begrijpt, dat is broodnodig en daar worden wij dan weer ontzettend blij van!

Nieuwe leraren worden altijd intern opgeleid door gekwalificeerde opleiders eveneens actief binnen de Shos. We hebben het zeer specifieke lesmateriaal daarvoor zelf ontwikkeld. Onze lensmethodieken zijn inmiddels overgenomen door de NSKiV de Nederlandse Ski Bond.

Les locaties:
Shos geeft les op de indoor sneeuwbanen in Zoetermeer, Landgraaf, Valkenswaard(Westerhoven), Rucphen en Terneuzen. Jaarlijks organiseren wij in januari een ski week in Flachau Oostenrijk. Zie https://www.shos.nl/flachau-reis/

Het begint allemaal met uw aanmelding op deze site via  https://www.shos.nl/aanmelden/ 
Hier vind je ook onze tarieven. Naast het ingeven van je personalia kun je ook je voorkeuren (leslocatie, lestijden, etc) kenbaar maken. Vanaf dat moment sta je op onze lijst en gaan we je proberen te plaatsen bij een leraar, waarover wij je na je inschrijving zullen berichten.

Nog even dit!
Wij zijn een vrijwilligers organisatie, d.w.z. onze leraren geven geheel vrijwillig les naast hun normale werkzaamheden. Het plannen van je eerste proefles kan i.v.m. het afstemmen van de agenda’s, daardoor wat extra tijd kosten.

Onze ervaring is dat veel nieuwe leerlingen zich te laat aanmelden, met name tijdens het winterseizoen tussen december en maart, en in de veronderstelling zijn na één à twee weken al les te kunnen krijgen. Door deze jaarlijks grote toeloop ontstaat vaak een wachtlijst.

Dus als je plannen hebt, dan adviseren wij je tijdig aan te melden om teleurstellingen te voorkomen.  Wij geven het hele jaar door les!

Vragen?
Heb je na het lezen van de informatie op onze site nog geen antwoord op je vragen gevonden, stuur dan een email naar:  info@shos.nl