Stichting GeHandicapten op Ski's

Ervaringsverhaal: Nienke Conijn

Nienke Conijn

Sinds 2012 verplaats ik mij in een rolstoel, dat gaat mij vrij goed af. Ik kon nog steeds heel veel dingen en met name van de sportieve activiteiten kon ik heel erg genieten. Maar 1 ding miste ik heel erg: skiën.

Ik heb mijn hele leven geskied en vind het een heerlijk gevoel van vrijheid. Je eigen pad door de sneeuw bepalen, op avontuur gaan off-piste, verdwalen, ski’s kwijt raken, in een sneeuwstorm belanden, heel wat verhalen kan ik vertellen over mijn ski avonturen. Maar nieuwe verhalen werden er niet meer aan toegevoegd, en daar baalde ik van.

Zelfstandig de berg af was het doel
Dus besloot ik op internet te gaan kijken naar de mogelijkheden. Ik kwam bij de SHOS terecht en kreeg les in Snowworld in een zitski. Mijn evenwichtsorganen werken niet goed, dus ik had erg veel moeite om niet om te vallen, ook bleek achteraf de gekozen zitski niet helemaal de juiste… Ik kreeg het zitskiën niet onder de knie en mijn leraar had er ook niet al te veel vertrouwen meer in dat het mij op den duur wel zelf zou lukken… Zelfstandig de berg af kunnen gaan en weer met vrienden of familie op wintersport kunnen was namelijk het doel.

 

‘Hierop besloot ik dat er nog niets verloren was, maar er gewoon harder getraind moest worden, dus hup in 2017 mee naar Flachau voor een week sneeuw training. Met het juiste materiaal en 2 geweldige skileraren die precies wisten hoe ze het moesten aanpakken, werd het uiteindelijk toch een succes. ‘ 

 

Harder trainen
Het ging met heel veel vallen (‘the making off’ film is daar een goed voorbeeld van), vallen is vanwege mijn niet werkende evenwichtsorganen de enige manier om aan te voelen (of eigenlijk vooral zien) waar het kantel punt ligt. Maar ik stond ook weer op (vaak met hulp van de leraar ;-)). En ik skiede aan het eind van de week zelfstandig van de rode piste!!!
Hoe dat stapje voor stapje ging zie je in het tweede filmpje, van aan de beugel vast gehouden worden door de leraar, tot aan het touw en uiteindelijk helemaal los. Met tussendoor ook nog heel wat uurtjes techniek oefenen op de ‘baby weide’.

Geen verzuring
Maar wat een ultiem gevoel van vrijheid geeft het weer kunnen skiën!! In mijn rolstoel kan ik in de sneeuw geen kant op, maar in mijn zitski kan ik mijn eigen route bepalen en de snelheid ervaren. En bovenal uren lang doorgaan want mijn bovenbenen gaan niet branden van de verzuring 😂 (vonden de staande skiërs niet eerlijk ;-)).

En ik heb ook nog eens allemaal lieve mensen ontmoet!

Tot op de dag van vandaag heel blij dat ik doorgezet heb en dat ik deze droom na gejaagd heb.

Nienke Conijn

Sinds 2012 verplaats ik mij in een rolstoel, dat gaat mij vrij goed af. Ik kon nog steeds heel veel dingen en met name van de sportieve activiteiten kon ik heel erg genieten. Maar 1 ding miste ik heel erg: skiën.

Ik heb mijn hele leven geskied en vind het een heerlijk gevoel van vrijheid. Je eigen pad door de sneeuw bepalen, op avontuur gaan off-piste, verdwalen, ski’s kwijt raken, in een sneeuwstorm belanden, heel wat verhalen kan ik vertellen over mijn ski avonturen. Maar nieuwe verhalen werden er niet meer aan toegevoegd, en daar baalde ik van.

Zelfstandig de berg af was het doel
Dus besloot ik op internet te gaan kijken naar de mogelijkheden. Ik kwam bij de SHOS terecht en kreeg les in Snowworld in een zitski. Mijn evenwichtsorganen werken niet goed, dus ik had erg veel moeite om niet om te vallen, ook bleek achteraf de gekozen zitski niet helemaal de juiste… Ik kreeg het zitskiën niet onder de knie en mijn leraar had er ook niet al te veel vertrouwen meer in dat het mij op den duur wel zelf zou lukken… Zelfstandig de berg af kunnen gaan en weer met vrienden of familie op wintersport kunnen was namelijk het doel.

 

‘Hierop besloot ik dat er nog niets verloren was, maar er gewoon harder getraind moest worden, dus hup in 2017 mee naar Flachau voor een week sneeuw training. Met het juiste materiaal en 2 geweldige skileraren die precies wisten hoe ze het moesten aanpakken, werd het uiteindelijk toch een succes. ‘ 

 

Harder trainen
Het ging met heel veel vallen (‘the making off’ film is daar een goed voorbeeld van), vallen is vanwege mijn niet werkende evenwichtsorganen de enige manier om aan te voelen (of eigenlijk vooral zien) waar het kantel punt ligt. Maar ik stond ook weer op (vaak met hulp van de leraar ;-)). En ik skiede aan het eind van de week zelfstandig van de rode piste!!!
Hoe dat stapje voor stapje ging zie je in het tweede filmpje, van aan de beugel vast gehouden worden door de leraar, tot aan het touw en uiteindelijk helemaal los. Met tussendoor ook nog heel wat uurtjes techniek oefenen op de ‘baby weide’.

Geen verzuring
Maar wat een ultiem gevoel van vrijheid geeft het weer kunnen skiën!! In mijn rolstoel kan ik in de sneeuw geen kant op, maar in mijn zitski kan ik mijn eigen route bepalen en de snelheid ervaren. En bovenal uren lang doorgaan want mijn bovenbenen gaan niet branden van de verzuring 😂 (vonden de staande skiërs niet eerlijk ;-)).

En ik heb ook nog eens allemaal lieve mensen ontmoet!

Tot op de dag van vandaag heel blij dat ik doorgezet heb en dat ik deze droom na gejaagd heb.