aangepaste skischoen

Skiën met aangepaste schoen

Ming-Fay (15) skiet al sinds 2014 bij SHOS. Eerst met een aangepaste ski. Nu met een aangepaste schoen. “Het lengte verschil in mijn benen is 12 centimeter. Dat is best een eindje”, vertelt Ming-Fay na de skiles waarin ze haar nieuwe schoenen heeft uitgeprobeerd.
Skiën kost Ming-Fay veel energie. Goede techniek is daarbij belangrijk. Daarom is Ming-Fay toentertijd bij SHOS gaan skiën. Toen ze klein was nog zonder aanpassing, maar naarmate ze ouder werd, moest het lengte verschil gecompenseerd worden. “Mijn vader heeft toen de binding van mijn ski’s opgehoogd. Dat werkte een paar jaar goed. De laatste jaren kan ik al goed parallel skiën.”
Uitgegroeid

Nu Ming-Fay ouder wordt, groeit ze niet meer. “Ik kon nu eindelijk kijken naar een aangepaste skischoen. Dat heeft voor mij verschillende voordelen. Mijn prothese kan niet in een skischoen, dus met lopen is het lastig. Daarnaast konden mijn aangepaste ski’s niet in de bakjes van de gondels. De hak van mijn schoenen is nu 10 cm verlengd en zijn de uitsparingen voor de bindingen daar in gemaakt. Ik kan nu dus op gewone ski’s skiën en kan ook na het skiën gewoon lopen. Alleen maar voordelen dus!”
Uittesten

Natuurlijk moesten de nieuwe schoenen uitgetest worden. “Ik merkte eigenlijk geen verschil. Mijn nieuwe skies gaan een stukje sneller, maar dat is juist leuk. Ik heb nu al zin in de wintersport!”.

Check hoe Ming-Fay haar eerste bochten skiet