Stichting GeHandicapten op Ski's

Beleid grensoverschrijdend gedrag

 

Shos voert preventief beleid om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, dit borgen wij op de volgende wijzen.

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Shos vindt een veilige ski-omgeving belangrijk en wil grensoverschrijdend gedrag voorkomen. Denk hierbij aan:

  • Machtsmisbruik, intimidatie, agressie en geweld, racisme en discriminatie, pesten, belediging en uitsluiting
  • Seksuele intimidatie
  • Drugs en bovenmatig drankgebruik

We spreken van grensoverschrijdend gedrag wanneer een situatie als sociaal onveilig of kwetsend wordt ervaren. De ervaring van de sporter is hierin leidend. Dit wil zeggen: wat grensoverschrijdend gedrag is, bepaal jij zelf. Jij bepaalt wanneer gedrag een grens overgaat.

Bij wie kun je terecht?

Als je iets ziet of meemaakt wat niet kan, of je twijfelt daarover: praat erover met iemand die je vertrouwt of meldt het. Dat helpt niet alleen jou, maar kan ook voorkomen dat zoiets mogelijk nog een keer gebeurt.

Je kan bijvoorbeeld terecht bij de vertrouwenscontactpersoon (VCP) van de Shos of bij het bestuur. Ook kun je terecht bij Centrum Veilige Sport Nederland.

Wat doet de vertrouwenscontactpersoon (vcp)?

De VCP is het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De VCP fungeert als eerste opvang voor onder andere sporters, ouders van een sporter, vrijwilligers en bestuur.
Een vertrouwenscontactpersoon luistert, denkt mee en kent het sportnetwerk, maar is géén hulpverlener en doet zelf geen meldingen of onderzoek bij incidenten.
De VCP biedt een luisterend oor en kan je begeleiden en steun bieden mocht je een melding willen doen.

Vertrouwenspersoon van de Shos

Je kunt kiezen voor een vertrouwelijk gesprek met de vertrouwenscontactpersoon van Shos, Kyra Kromschee. Je kunt contact met haar opnemen door haar te mailen op vcp@shos.nl. Je krijgt binnen 2 dagen antwoord. Het is handig als je je contactgegevens in de mail kunt zetten, zodat Kyra contact met je op kan nemen.

Bestuur van Shos

Je kan ook contact opnemen met het bestuur van Shos en je verhaal vertellen. Het bestuur luistert naar je. En hoort ook graag van je wat ze kunnen doen om tot een oplossing te komen.

Centrum Veilige Sport Nederland Je kunt een melding doen bij het Centrum Veilige Sport Nederland. Dit is het landelijke meldpunt.

Je kunt ook anoniem praten met professionele vertrouwenspersonen, geef dit wel duidelijk aan. Centrum Veilige Sport Nederland is telefonisch bereikbaar op 0900 – 202 55 90 (werkdagen van 8:30 – 17:00 uur) of per mail info@cvsn.nl voor verzoek tot contact. Je kunt ook anoniem praten en/of melding doen via Speak Up. Dit is een online chat van Centrum Veilige Sport Nederland, waar je vertrouwelijk je verhaal kunt delen. Deze chat is alleen bemand tijdens kantooruren.

FIER Sport Chat
Bij Chat met FIER kun je (anoniem) je verhaal delen, deze chat is open buiten werktijden (ma t/m vr van 16:00 tot 06:00, in de weekenden en op feestdagen van 20.00 uur tot 06:00).
De FIER-chat is voor iedereen, niet specifiek voor sportgerelateerde vragen, maar FIER staat wel in verbinding met het Centrum Veilige Sport Nederland. De chat tussen jou en FIER vertrouwelijk.